Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Advertisement / Annons:

Västra Stambanan
den äldre dragningen över
Liljeholmen, före år 1930


Innehåll:

De olika befästningarna:

  1. Introduktion och ångloken
  2. Årstaberg / Årstadal
  3. Liljeholmen Södertäljevägen och Stationshusen
  4. Liljeholmen Lokverkstaden och Liljeholmskajen
  5. Godsmagasin och stickspår mot Gröndal
  6. Tågbron över Årstaviken
  7. Hornstull
  8. Zinkensdamm
  9. Södra Station

Jag har lagt in en hel del egna antaganden med ledning av de gamla fotografierna, ha lite överseende om att det kan finnas fel i dessa antaganden. När jag får fram kompletterande matrial som visar att det jag skrivit är fel rättar jag till det. Det är ett detektivarbete som aldrig tar slut, med andra ord, den här sidan blir aldrig färdig.

Västra Stambanan, Stockholm före år 1930

Västra Stambanan

2. Västra Stambanan, Årstaberg / Årstadal:

Min berättelse om Västra Stambanan börjar i Årstaberg vid Nyboda.

Här finns en intressant karta som visar hur de redan år 1858 planerade järnvägens framdragning, till höger har vi Årstadal och Årstaberg.

ProspekExpropriation Brännkyrka år 1858, Västra Stambanan. Källa: Stockholmskällan Kartritare: Okänd
"Kartor över ägor i Brännkyrka som blir aktuella för expropriation i samband med järnvägens framdragning, år 1858"
Kredit: Stockholmskällan

Årstaberg / Nybodaberget:

Tunnel vid Liljeholmen, Nyboda. Källa: Digitalt Museum Konstnär: P.C. Bergman
Text på framsida: "Tunnel vid Liljeholmen (Nyboda)."
Text på kuvert: "Tunnel vid Liljeholmen"
Text på omslag: "Stockholm 16 st. bilder (13x18) av sammanbindningsbanan Cst - Liljeholmen. 1870. (se även plan - och profilkarta.) (16 st negativ 9x12. - Negtiv till plan- och profilkarta. 13x18.) Teckningarne af P.C. Bergman".
Kredit: Digitalt Museum

Nu är vi långt tillbaks i tiden då kamera och fotografi inte alltid var självklart. Här har konstnär P.C. Bergman tecknat av järnvägen då den kommer ut ur Nybodaberget vid Årstaberg. Bakom husen på höger sida går gamla Södertäljevägen ned mot Liljeholmen. Ett ånglok skymtar i tunnelöppningen, kan det vara Ånghästen som nämns på minnesskylten vid Zinkensdamm ? Cst står för Centralstation. Årtalet är 1870, men Sammanbindningsbanan invigs först 1871 och järnvägen slutar vid Södra Station innan dess. Bakom husen till höger hette området Gilbraltar och området till vänster Fredriksborg.

Det här är den äldsta tunneln som invigdes år 1860 och var Sveriges första järnvägstunnel. Längre fram då den enkelspåriga järnvägen byggdes ut till dubbelspårig byggdes en tunnel till, det var år 1909. Jag läste någonstans att den äldsta tunneln byggdes av straffångar från Liljeholmens Centralfängelse. De bevakades av beväpnade vakter. Det här lär ha stått skrivit i boken: Stockholms järnvägar, miljöer från förr och nu, av Gert Ekström.

Mer information om Nybodatunnlarna:


En solig dag i juli 2022 trampar jag iväg med cykeln till Midsommarkransen. Därifrån ger jag mig ut på cykelbanan på östra sidan av Södertäljevägen ned mot Liljeholmen. Jag skall idag komplettera med egna bilder av de rester som finns kvar av järnvägen. Jag börjar vid Årstaberg, jag har nämligen sett på gamla teckningar att folk går över tunnelmynningen. Kan det finnas en gammal stig där än idag ?

Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Jag cyklar nedför backen och håller ögonen öppna in mot buskaget på höger sida efter någon liten stig. Döm om min förvåning, alldeles vid trädet som man minns från 1960-talet går det in en gång och cykelväg mot berget. Årstabergsparken står det med stora bokstäver i betongen på fundamenten till höger i bild.


Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Efter 150 meter in på gångvägen finns det ett staket på vänster sida. Jag går närmare och kikar över staketet för att se vad som finns där.


Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Vilken överraskning, där nere går ju den gamla järnvägen från år 1860, hur många vet om det som passerar här ? Rälsen är borta sedan många år men den ursprängda öppningen i berget mot tunneln är kvar.


Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Ut på cykelbanan igen och nedför backen, när jag närmar mig Årstadal är cykelvägen nästan i jämnhöjd med järnvägen. En stig leder ned till järnvägen, OBS det här ingen lekplats, den här järnvägen används kanske några gånger per år. De gamla ångloken kör här vid uppvisningar och nya spårvagnar levereras på denna järnväg. Jag fotograferar i riktning mot tunnelöppningarna, mot Årstaberg. Till höger den övergivna tunneln från år 1860 och till vänster den nya tunneln från år 1909 som används än idag. Varje tunnel har bara plats för ett spår, men på den vänstra delar en växel upp den i två spår. Från Södra Station till hit blev det dubbelspårigt år 1868, endast 8 år efter att järnvägen invigts. Här måste de två spåren gått ihop till ett genom den högra tunneln ända till år 1909 när den nya tunneln invigdes.


Delutsnitt Årstaberg, källa: Stockholmskällan, karta år 1934 Kartritare: Stockholms Fastighetskontor
Kredit: Stockholmskällan, karta 1934
Utsnitt runt Årstaberg.

Ett utsnitt ur 1934 års karta över Stockholm visar hur järnvägen kommer ut från tunneln vid Årstaberg, längst ned till vänster i kartan. På kartan kallas området för Fredriksberg. Parallellt med järnvägen går Södertäljevägen.


Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Järnvägsspåren fortsätter mot den gamla bron som vi se skymta fram mellan träden. På gamla kort kan man se tre spår gå under denna bro, antagligen byggdes bron år 1868 då de gick över till dubbelspår.


Utdragsspår Sofieberg:

Hamnanläggning vid Årstadal: Bergsschakt för utdragsspår vid Sofieberg, 12 augusti 1932, källa: Stockholmskällan Fotograf: Okänd
"Hamnanläggning vid Årstadal: Bergsschakt för utdragsspår vid Sofieberg, 12 augusti 1932" Kredit: Stockholmskällan

Det här är inte huvudspåret utan ett närliggande industrispår som på senare tid dras fram. Kanske den tunnel som spårvagnarna övertagit idag.


Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Idag år 2022 ser det ut så här, alldeles innan bron syns spårvagnarnas spår mot Årstaberg, tunneln genom berget skall vara någon gammal de fick ta över. Jag antar det är den tunnel som man ser på fåregående kort från år 1932, även om berget ovan tunneln inte riktigt stämmer. Jag måste undersöka detta närmare längre fram. Det lär ha varit lite hemlighetsmakeri med denna tunnel, men min flickvän minns att ett glassbolag förvarade sin glass i denna tunnel på 1990-talet.


Journalfilm från år 1909:

Se journalfilmen: "Tågfärjelinjen Sassnitz - Trelleborg" på SVT Play:

Tidpunkter för olika avsnitt i filmen:
5:30, Tåget kommer fram till tunneln vid Årstaberg
5:56, Årstadal med brandstation och bron
6:00, Drakenbergsparken
6:22, Tanto, Södra Station
6:30, Tunneln under Götgatspuckeln
6:57, Slussen Södermälarstrand
7:10, Riddarholmen
7:16, Riddarhuset
7:25, Strömsborg
7:32, Tegelbacken Klara Kyrka
7:40, Järnvägsparken
7:42, Stockholm Central Station.

Jag noterar att Stockholms Centralstation inte har något tak över spåren. På gamla kartor finns taket över ankomsthallen på 1913 års karta men inte på 1909 års karta. Samtidigt ser vi båda Nybodatunnlarna i filmen, den södra nya tunneln invigs år 1909. Taket över spåren på Central Station byggdes till år 1910. Då bör filmen vara inspelad mellan åren 1909 till 1910, det diskuteras om filmen är inspelad år 1909 eller 1915 med ledning av när loken i filmen byggdes. Fast filmen kan ju vara ihopmixat av flera olika filmer filmad vid olika tillfällen.


Årstadal:

Bro över SJ, byggd 1909, spännvidd 17,4 m. Källa: Digitalt Museum Fotograf: Okänd
"Bro över SJ, byggd 1909, spännvidd 17,4 m"
Fotograferad: 1909 (efter 1909)
Kredit: Digitalt Museum

I filmen från år 1909 syns tåget passera under denna bro, idag 113 år senare kan man fortfarande gå över denna bro, imponerande. Den borde ha byggts när de byggde dubbelspåret 1868 in mot Södra Station. Den är byggd i betong vilket inte var så vanligt vid den tiden. Tidigare var det antagligen en övergång i markplan på ett ställe där berget var lägre. Liljeholmen syns i bakgrunden.


Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Mer än så här går inte att se av brons framsida, man ser inte om det fina märket mitt på bron är kvar. På höger sida kan man se att det verkar ha funnits en påbyggnad av bron. Nu när jag ser det får jag ett svagt minne att jag åkte över denna bro med min far och att den var delad på något sätt. Jag studerar gamla flygfotografier från 1960 och 70-talet och då ser man den här bron hade två körbanor. Antagligen behövdes ett körfält till för att klara trafiken som ökade kraftigt under 1950-talet. Tur att de inte förstörde den gamla fina bron.


Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Här syns vägbanan på bron, den är smal men på gamla kort kan man se lastbilar passera över. När den var ny 1868 var det häst och vagn som man färdades med över här. När man ser den smala vägbanan känns det naturligt att en parallell bro byggs bredvid när trafiken ökar.

Men hur har de kunnat förstöra denna gamla vackra bro så här, extremt fula galler uppsatta på den och den är alldeles nerklottrad. Var finns skönhetsrådet och de som skall bevara gammal kultur o historia ?


Grönbrink vid Södertäljevägen och Årstadalsvägen. Källa: Stockholmskällan Fotograf: Fred, Å
"Grönbrink vid Södertäljevägen och Årstadalsvägen"
Kredit: Stockholmskällan

Det här kortet är taget år 1953 och till vänster, östra sidan, ser man tillfarten, Årstadalsvägen till bron. Lastbilen ser ut att vara på bron, fast kanske han kör på den tillbyggda bron och den gamla ligger till vänster alldeles i kanten på kortet.


Brandstation:

Studerar man kartan från år 1934 i inledningen så ser man uppe vänster två röda byggnader, den till vänster är Nybohovsstationen och den till höger är brandstation. Brandstationen ligger alldeles intill bron.

Liljeholmens brandstation 1916. Källa: Wikimedia Fotograf: Okänd
"Liljeholmens brandstation 1916"
Kredit: Wikimedia

Här är en av få bilder jag hittat på brandstationen i Årstadal. Den togs i bruk år 1916 och revs när Södertäljevägen breddades år 1964. På höger sida går vägen fram till bron och den tvärgående vägen är Södertäljevägen som på den tiden går en annan väg, ned till den provisoriska bron mot Hornstull. Den skarpögde ser tre brandbilar i garageöppningarna. I byggnaden höll även polisen till ett tag.

Här finns mer att läsa om Liljeholmens brandstation:

I journalfilmen ovan ses tåget passera här under bron vid 5:56.


Nya vägbron:

Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Dagens svar på trafikproblemet, denna nya bro står endast ett par hundra meter norr om den gamla bron. Troligen byggd på 1970-talet.


Nybohovsstationen:

Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Nordväst om brandstationen ligger en annan på kartan rödmärkt byggnad, det är Elverkets byggnad. Här fanns likriktare för växelsströmmen som Värtaverkets ånggeneratorer levererade. Likström används till att driva spårvagnarna, men också bostäderna hade likström förr i tiden. Jag var med min far år 1974 till denna byggnad. Han hade fått i uppgift att montera ned all elkraftutrustning som fanns i denna byggnad. Den användes inte längre av Elverket utan skulle byggas om till kontor.

Här finns mer att läsa om Nybohovsstationen:

Go Back to content

Go Back
Fortsättning nästa sida

Advertisement / Annons: