Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

All pages shall now have been validated

Info Cookies (Kakor) / GDPR

Navigation

Advertisement /
Annons:

Twitter @AstrofriendLars

Follow Astrofriend

Travel News

Advertisement / Annons:

Mörka platser i Stockholm
Uringe
Lundby


(only in Swedish)

Några mil söder om Stockholm city kommer man ur de värsta ljusföroreningarna:

Uringe:

Ett ställe som jag hittat där man kan parkera bilen och det är relativt mörkt är i Uringe som inte ligger så långt från city. Det är långt ifrån perfekt, mer då att det är i närheten. Jag har inte varit här någon natt än, det såg lite ruffigt ut i närheten så kanske inget ställe där man står ensam på natten.

Det är enkelt att ta sig hit med bil på fina vägar.

Observationsplats Uringe

Det är en bra och stor plats att stå med bilen här.

Observationsplats Uringe

Det är relativt fritt från höga träd i närheten.

Observationsplats Uringe

Jag letar efter om det finns strålkastare här och ser ett par, risken finns att de är påslagna hela natten. Om någon passerar här en natt, skriv gärna och berätta om det är något störande ljus om jag inte hunnit hit själv och kontrollerat det före.

Lundby Lövtorpsvägen:

Inte långt från platsen beskriven ovan finns en betydligt bättre plats skulle jag tro. Det är en liten avtagsväg man kan köra in på, det ser ut att vara en ridväg som börjar här. Tyvärr är det inte asfaltrerat men är marken frusen så går det kanske bra ändå.

Vägen hit är lite smalare.

Observationsplats Lundby Lövtorpsvägen

Här har jag varit sent en kväll och konstaterat att det såg bra mörkt ut, vi stordstadsbor har kanske inte så stora krav dock. Här finns gott om plats att parkera bilen på och det är ingen genomfartsväg.

Observationsplats Lundby Lövtorpsvägen

Sikten söderut är verkligen fin. Än så länge har jag inte varit här någon natt och försökt att fotografera. Åt norr finns träd och det kan vara svårt att se polstjärnan därmed krångligare att polinställa monteringen. Timelapsefotografering på fast tripod går ju dock bra. Till ex när man fotar meteorregn.

Hur mörkt är det då? Med värden från VIIRS 2017 får man Radiance value i Uringe till 1.51 och Lundby till 0.96 10-9 W / cm2 * sr, värdet skall vara så lågt som möjligt. Du vänster klickar på den punkt på kartan som du vill ha mörker värdet på.

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: