Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

All pages shall now have been validated

Info Cookies (Kakor) / GDPR

Navigation

Advertisement /
Annons:

Astronomy News

Advertisement / Annons:

Mörka platser i Stockholm
Tyresta Naturreservat Spirudden


(only in Swedish)

Ca 4 mil sydost om Stockholm city i de yttre delarna av Tyresta naturreservat:

Spirudden:

Spirudden ligger i de sydöstra delen av Tyresta naturreservat. Hit kommer man via Dalarövägen, viker av alldeles efter Nynäsvägen. Spirrudden ligger väldigt nära Vissvass, till fots bara några km, men bilvägen som går runt hela området är många mil lång.

Den här platsen har jag blivit tipsad av min kamrat Rolf. Vi har varit där ett par gånger och det är verkligen bra. Tyvärr som på de flesta andra platser sätts det upp fler och fler lampor. Hit har det kommit ett par starka strålkastare vid båtklubben. Men det är nog ändå en av de bättre platserna nära Stockholm.

Efter kanske en mils körning efter jag tagit av från Dalarövägen kommer jag fram till Spirudden.

Sprirudden, nedre parkeringen:

Här finns gott om parkeringsplatser. Räkna med att det kan vara ganska kladdigt på marken om det inte är fruset.

Panorama från sydväst till nordost. I nordväst ligger Stockholms city och en ordentlig ljusbubbla av ljusföroreningar syns därifrån.

Spirudden, kullen:

Mörkast är det åt öster och söder. Skall man få utsikt åt det hållet under 35 graders vinkel behöver man gå upp på kullen här. Kanske inte så praktiskt om man har en tung teleskop utrustning att bära på. Fotograferar man Deep Sky objekt skall man dock försöka sig hålla sig över 45 grader för att undvika de värsta ljusförorerningarna, men ibland vill man ju nå ned till horisonten.

Här uppe på kullen har man en relativt fri utsikt, vill man ha än bättre fortsätter man stigen ned till vänster.

Vad sägs om detta! Hit kan man ju åka även på sommaren och ha picknick. Antagligen är det svårt att ta sig hit om det är mycket snö på marken och man har mycket utrustning att släpa på.

Spirudden, övre parkeringen:

Om man inte åker ned till parkeringen vid Spirudden kan man fortsätta 100 meter på huvudvägen till den här parkeringen. Polstjärnan är antagligen svår att se häreifrån.

Här öppnar sig en vy mot sydöst. Det är inte mycket plats för bilen, vägen är dock tillräckligt bred så det är ingen mötesplats. Ser riktigt bra ut om man är intresserad av den riktningen.

Hur mörkt är det då? Med värden från VIIRS 2017 får man Radiance value till 0.68 10-9 W / cm2 * sr, värdet skall vara så lågt som möjligt. Du vänster klickar på den punkt på kartan som du vill ha mörker värdet på.

Uppdatering:
Vid ett besök här på Spirudden i oktober 2018 konstaterade jag tyvärr att båt klubben har satt ett flertal starka lampor som verkar vara påslagna hella natten. De har tydligen inte förstått det här med miljö och onödigt energislöseri. Ingen lär vara här på natten och arbeta med sina båtar den här tiden på året. Inte lär det hjälpa mot stöld heller för här ute finns ingen som är i närheten som kan se något. Jag skall försöka få kontakt med dom och höra om dom kan installera en timer som släcker ned mellan kl 21 till 04. Med all denna belysning skulle de spara en hel del pengar och det borde de ju vara intresserade av om inte annat.

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: