Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2020


Innehåll:


Min Nattbok: 2020-01-07, Kamerarengöring, igen

Idag är det på dagtid och förberedelser till nästa klara mörka natt. Ett ständigt problem jag haft är att hålla kamera sensorn ren. Dammet är ganska lätt att bli av med, men torkfläckar är väldigt knepigt att undvika.

Jag har ju som jag tidigare skrivit om försökt blanda ihop en lämplig rengöringsväska med isopropanol och rent vatten. Det gör verkligen rent men på slutet när vätskan dunstar bort så lämnar de små små torkfläckar på sensorn. De syns inte vid normal fotografering däremot vid astrofotografering, man kontrastförstärker ju bilden enormt då och minsta lilla fläck blir synlig.

Nu skall jag prova något annat. Min flickvän köpte putsdukar för att rengöra glasögona, de gav ett helt fantastiskt resultat och jag såg klarare än någonsin. Borde inte de gå att använda till kamera sensorn ?

Här har jag nu tagit fram mina saker för att bekämpa föroreningar på min sensor. Ett varningens ord, gör inte detta själv då det är stor risk man förstör kameran !


Kamera sensor rengöring

Här är kameran som sensorn skall rengöras på, en Canon 6D full frame. Kamera, renblåsningsbälg, putsdukar och en spatel. På kartongen kan jag läsa att innehållet är vatten, isopropanol, immskyddsmedel och antistatmedel.

Börja med att blåsa rent sensorn och insidan av kameran med blåsbälgen. Eventuella dammpartiklar på sensorn kan repa den under rengöringen.


Kamera sensor rengöring

För att komma åt sensorn så lindar jag torkduken runt en spatel.


Kamera sensor rengöring

På alla DSLR full frame kameror sitter sensorn djupt ned i ett trångt schakt. Se till att batteriet är ordentligt laddat. Om batteriet tar slut under rengöringen så slår slutaren igen och har du då något ivägen så förstörs slutarens lameller. På kameror finns i regel att speciellt rengöringsläge som håller spegeln och slutaren öppna. Här har jag ställt in kameran för manuell rengöring.


Kamera sensor rengöring

Torkar försiktigt sensorn med putsduken, OBS ! Inget gnidande, mest att fukta upp smutsen och få den att lossna, sedan när det torkat så försök blåsa bort den med blåsbälgen. Jag har ibland fått ta till något hårdhäntare behandling. Efter rengöring är det bara att vänta tills nästa klara natt när det skall fotograferas. Nu när sensorn är rengjord behöver jag också ta nya flats eftersom den gamla masterflatsen inte stämmer längre, de kompenserar ju bort det ev. damm som fanns på sensorn när bildflatsen togs. Jag avvaktar dock tills jag tagit de första nya bilderna för att se resultatet av rengöringen.

Flats:

Jag har två olika kartonger med putsdukar för glasögon, på den andra kartongen av samma fabrikat står det inte isopopanol utan 2-propanol. Läser på nätet och där står det att 2-propanol är samma sak som isopropanol. Det står också att den kan oxideras till propanon vilket är aceton. Det senrare låter farligt för kameran då det kan lösa upp plastdetaljer.

Det är inte alldeles ofarligt att hantera isopropanol. Ventilera ordentligt och tänk på brandfaran.

Mer information om isopropanol:

Bot vid trist väder:

Vid dåligt väder och om jag inte har något särskilt att göra brukar jag arbeta med min hemsida. Något som säkert intreserar de flesta med astronomi som intresse är: Finns det liv i rymden ? För någon vecka sedan satte jag ihop en kalkylator på hemsidan som bygger på den kände astronomen Frank Drake Ekvation.

Vad har du för tankar om liv i rymden ? Testa kalkylatorn och se vad du får för resultat, är vi ensamma eller inte ?

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: