Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2018


Innehåll:


Min Nattbok: 2018-01-06, Planetariska Nebulosan M97

Första stjärnaklara natten på nya året. Jag har dagarna sedan förra gången i början på december åtgärdat en del fel. Bytte bland annat några kablar till mer anpassade längder för att bli av med lite kabeltrassel. Justerade också in kamerorna mekaniskt så de hamnade i rätt vinkel.

Det kan ni läsa om här:

En sak inträffade vid detta tillfälle, hela fokusmotorn lossnade, konstaterade att den bara varit limmad fast mot växellådan. Nu var detta inget större problem att laga, och det är ju bättre att motorn lossnar än att den drar sönder något vid ev fel som kan inträffa.

Börjar nu åter att testa utrustningen, väljer samma objekt som tidigare, M97.

Att få till pointingen med AstroTortilla går bra som det alltid numera brukar gå. Startar upp guidningen, men får ingen stjärna i fokus, har tydligen rubbat fokusläget på guidetuben. Justerar in detta igen. Skall nu klistra ditt ett par pilar eller fixera fokusen med någon tejp så den inte rubbar sig.

När jag väl fått in fokus börjar jag autoguida på en stjärna för att få det stabilt medans jag fokuserar huvudkameran.

Guidningen blir inte lika stabil som vid förra tillfälet, nu ligger RMS Error tot på lite drygt 1", men tillräckligt bra för att fortsätta nattens övningar.

PHD2 Guide graph

Så här ser grafen ut denna kväll. Att precisionen kan bli olika även fast uppställningen är lika beror antagligen på till viss del hur stabil atmosfären (seeingen) är. Beror dock kanske ännu mer på vilken riktning teleskopet pekar.

<img alt=

I PHD2 kan man få upp fler hjälpfönster, här är det som kallas target. Dålig guidning medför större spridning, precis som en dålig skytt. Man aktiverar fönstret under menyn View.

Efter att ha hållit på ca 1 timme med att fokusera huvudkameran är jag nöjd och kan föra in de nya värdena i min temperatur kompensations tabell. Vid detta tillfälle var temperaturen något lägre, -2.8 grader C. Märker också ett nytt fenomen som jag inte sett förut. Medans jag fokuserar huvudkameran kan jag se att stjärnan flyttar på sig fast jag autoguidar. Har svårt att tro det kommer från fokuseraren då den är väldigt stabilt byggd och har ju heller aldrig gett detta fenomen tidigare. Det som är nytt är att jag har bytt från off-axis guider till guide teleskop, där kan man ju tänka sig att ett flex uppstår mellan tuberna. Dock tänker jag sådant flex ändras långsamt och inte snabbt bild till bild. Något att hålla koll på framöver.

Temperature compensation table

Så här ser tabellen ut med det senaste värdet. Lite längre upp i tabellen kan ni se att det räknats ut att motorn skall gå 149 steg för varje grad Celsius som temperaturen ändras, jämför med den tidigare mycket grova uppskattning på 393 steg / grad. Fortfarande är det för få värden för att ge tillräckligt bra statistik, värdena blir lite osäkra.

ATP Setup temperature compensation

Även om jag behöver fler värden för temperaturkompenseringen så använder jag det värde jag fått fram och matar in i kamera kontroll programmet ATP. Aktiverar också temperatur kompenseringen för att göra en del test. Det är en ny funktion i ATP, tidigare fick jag göra detta via ett fristående program.

Efter detta kör jag igång en batch på två timmars exponering uppdelat på 120 st 60 sekunders. Sätter gainen på kameran till ISO800 som jag oftast brukar använda som en kompromiss.

Nytt för natten är att jag bytt ut den 11 mm långa adaptern mot den ultratunna 1 mm adaptern, den sitter alldeles innan huvud kameran. Med denna förkortning kommer jag närmare det ideala avståndet för att field flattern skall ge så bra resultat som möjligt, dock fortfarande antagligen lite för långt. Vi får se i morgon när jag analyserat de nya bilderna.

Bilden ovan visar några av programmen jag övervakar, vanligast är att guidningen blockeras pga av moln som glider förbi. Räknat från övre vänstra hörnet är programmen:
PHD2 Gudie Graph, ASCOM monterings styrning, APT kamera kontroll, CdC stjärnkartan över objekten, PHD2 guidning.

Medans jag håller ett öga på fotograferingen så sitter jag och skriver denna Nattbok.

Den här första veckan på nya året har börjat bra, igår fick jag igenom bilen på besiktningen efter ett mindre nedslag på en styrled, passade samtidigt på att byta bromsskivor.

Är ni nyfikna på hur man gör har jag skrivit om det här:

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: