Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2020


Innehåll:


Min Nattbok: 2020-01-19, Funderingar mellan molnen om AstroImageJ

God kväll eller man kanske skall säga god natt alla astronomivänner i världen !

Molnig natt för testning av utrustning:

Redan tidigt på kvällen såg jag att det kanske skulle kunna bli en stjärnklar natt. Vid åttatiden hade det förbytts till moln för att en timme senare blivit lite klarare. Inget som man får någon intressant astronomibild från, men utrustningen behöver en ständig översyn, förra gången jag hade den framme hade datorn problem med att få kontakt med utrustningen över ASCOM. Samma sak hände även denna gång när jag testkör, jag mindes jag gjorde något med ASCOM installationen förra gången, idag avinstallerade jag den och återinstallerar. Nu när jag startar upp utrustningen tycks det fungera bra igen, detta har fungerat klockrent under många år. Vore skönt om man kunde vara tillbaks i det stadiet, finns så mycket annat att bekymra sig över. Molnen har sista timmen tilltagit så det får ses som endast en tekniskt intressant natt.

AstroImageJ och batch inläsning av raw filer:

Ni som läst på min hemsida kanske läst att jag för några år sedan skrev ett makro till astronomi programmet AstroImageJ. Det kan tyckas som ett väldigt primitivt program, men jag kan skriva mina egna rutiner och inte bara vara begränsad till vad den som gjort programmet bestämt vad det skall klara och inte klara.

Det mitt makro gör är att läsa in en DSLR kameras raw filer på ett speciellt sätt, det gör det på så sätt att man kan klara sig med endast flat kalibrering (om kameran har mycket lågt statc pattern), bias och darks löses på annat sätt genom att ta bilderna med dithering och att läsa ut sensorns overscan region. Här har jag beskrivit det noggrannare Tutorial AstroImageJ ifall ni vill prova det, gratis att ladda ned och mina makron finns där också för nedladdning. Det finns mer att läsa om AstroImageJ om ni bläddrar lite i menyerna under tutorial och project.

Användargränssnittet har varit extremt primitivt och kanske bara jag som haft någon framgång med det. Nu har jag dock tagit tag i detta och gör ett försök att göra det mer användarvänligt. Sedan kommer också antalet funktioner att utökas. Varför gör jag detta just nu ? Jo jag har fått en ny astronomikamrat som också heter Lars, han gör imponerande saker inom astronomin och han kan programmera i JAVA. AstroImageJ bygger på JAVA och skall man göra några mer avancerade beräkningar behöver man tillgång till JAVA biblioteken och förstås förstå hur man utnyttjar dessa. Vi har inlett lite samarbete runt detta så vi får se vad resultatet blir av det. Men innan nya funktioner blir till skall jag ordna med nya inmatningsfält som ni kan se ett exempel på nedan, Lars gav mig en hint om hur man kunde göra det och nu sitter jag fast här vid datorn dagarna i ända och löser det.

AstroImageJ, nytt inmatningsfält

Förr behövde man gå direkt in i makro koden och ändra, nu kommer man kunna göra det busenkelt via denna meny. Jag har kommit så långt att det bara är flat calibration kvar att skriva om koden för. Det här kommer göra en enorm skillnad, mycket mer flexibelt också. Jag har lagt in kod för Canons EOS .CR2 filer, men även Nikon .NEF och Sonys .ARW raw filer. Det två senare får ses som ett rent experiment då jag endast observerat att de också har en overscan region.

Koden i sitt ursprungliga utförande har jag använt under flera år med goda resultat, i varje fall under de omständigheter som jag tar bilder. Viktigast är att kameran inte har Ampglow eller kraftigare static pattern. Min kamera är en Canon 6D, men har även provat från Canon 350D och Canon 5D.

Galaxen M101:

Vad gäller nattens astrofotograferande så verkar det bli intet av det, molnen har tilltagit så bilderna blir bara en vit dimma. Så här, ser ni galaxen ?

M101 Galaxy, clouds

Sådana bilder har jag tagit många under åren. Sparade denna bara för att visa er vad man normalt får ut av denna hobby, och bor man i storstad som jag gör blir det inte speciellt bra även när stjärnhimlen är alldeles klar. Men är man inbiten på astronomihobbyn så fortsätter man.

Jag brukar ungefär få tio klara nätter per år samtidigt som det inte Månen är uppe. Gissa då hur det känns när vi läser om semester orterna vi funderar på att åka till om några dagar. 300 hundra dagar solsken per år i södra Portugal och då kanske också klara nätter, vad orättvist ! Ni har väl sett sidan med astroturism länkar jag gjort ?

Objektet jag fotograferar, eller rättare sagt det som skulle blivit ett foto är galaxen M101. Ni kan se mina tidigare försök här på M101. Detta är en relativt stor galax, ungefär samma utbredning som vår Måne och den är relativt ljusstark också så att ljusföroreningsåproblemet här inte blir alldeles oöverkomligt.

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: