Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2018


Innehåll:


Min Nattbok: 2018-02-05, Galaxen M101

Nu har det gått nära en månad sedan senaste seriösa försöket att fota något på himlen. Vad jag kan se på forumen verkar det vara lika hopplöst över hela landet. I kväll dock så klarnar det upp något, långt ifrån perfekt men jag kan göra några test.

Sensorrengöring:

Jag börjar med att göra ren sensorn på kameran. De nya spatlarna jag beställde har kommit och blir spännande att prova.

Sensor clean

Jag börjar med en spatel som jag försiktigt doppar i den rengöringsvätska jag gjort i ordning tidigare. Man får verkligen vara försiktig, det är lätt för stor mängd vätska sugs upp, någon liten droppe räcker.

Sensor clean

Som vanligt blåser jag rent kamera schaktet med blåsbälgen, först med slutaren stängd och sedan med den öppen. Baddar försiktigt sensorglaset, drar några lätta svep med spateln över sensorn. Man får inte trycka, det kan ge små repor i glaset, speciellt om det ligger smuts på ytan.

Därefter tar jag en ny spatel innan vätskan hinner börja dunsta, drar försiktigt med spateln över ytan för att torka upp överflödig rengöringsvätska.

När det är klart går jag över med blåsbälgen igen. Sedan sätter jag direkt på skyddslocket på kameran.

Sensor clean

Det är viktigt att man inte får damm på spatlarna, sätter på en plastklämma över öppningen på påsen så att den blir dammtät. De spatlar som använts kastas.

Observation:

Nu var det klart, monterar på kameran på teleskopet och tar ut utrustningen. Ikväll är det -7 grader Celsius, då tar det längre tid än en timme för teleskopet att anpassa sig till utomhus temperaturen.

Ser i CdC kartan att astronomiskt mörker råder mellan 18:30 till 5:30 och att Månen kommer upp ca kl 23. Efter att ha letat i stjärnkartan en stund bestämmer jag mig för objektet M101. Det är en relativt ljusstark galax och har en bild vinkel på omkring en halv grad, så som Månen.

Ett populär namn på galaxen är Pinnwheel Galaxy, du kan läsa mer om galaxen här:

Även om man ser stjärnorna ganska lätt även från vår ljusföroreande balkong så är det ändo relativt ljust, det är gatljusen som reflekteras i de tunna molnen som ligger över oss. Ser när jag gör några test exponeringar att det inte går att ta så lång tid som 60 sekunder utan får gå ned till 30 sekunder.

Gjorde ganska nyligen en ganska intressant beräkning på hur stor bristen på mörker är här på balkongen, 250 gånger så hög ljusförorening relativt en bra mörk plats. Om du tycker det är intressant så har du beräkningen här:

Medans jag fotar så ser jag att följningen på monteringen inte blir så bra, har en medel avvikelse på ca 1.5", normalt brukar jag kunna ligga på 0.8" och ibland ned till 0.65".

Jag får återkomma om det blir en bild värd att spara, tror dock den blir sämre än vanligt. Men jag ser om sensorn blev ren och om fokuseringen som jag justerade tidigare fungerar bättre nu, den slirade lite tidigare när den belastades. Här kan du läsa vad jag gjort med fokuseraren:

Mitt under bildtagningen blev bilden helt plötsligt mörkare, det var strax efter kl 22, här syns två efterföljande bilder bredvid varandra:

M101 light pollution

Det som syns är antagligen idrottsplatsens strålkastare reflekterade mot molnen, strax efter kl 22 släckte de belysningen. Precis samma problem som de hade ute vid observatoriet i Saltsjöbaden. Hälften av bilderna fick kastas och de andra var inte mycket att ha de heller. Dags att skaffa sig en annan hobby, eller?

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: