Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2018


Innehåll:


Min Nattbok: 2018-04-10, Åter på balkongen

Allt krångel på sista tiden tog hårt på astronomi motivationen, droppen var när fokuseraren började krångla, precis som om det inte räcker med alla molniga nätter. Vad gäller fokuseraren gjorde jag i varje fall ett stort framsteg häromdagen, lösningen? En vanlig bit sandpapper!

Om du inte läst om det kan du göra det här:

Nu är det kanske inte säkert det fungerar i praktiken, men verkar väldigt lovande och nu i kväll när det är klart väder har jag chans att göra ett första test.

Kvällens objekt, klotformig stjärnhop M92:

Från den smala vinkel ut som jag har från balkongen blir inte variationen så stor på vilka objekt som går att fotogafera. Ikväll får det bli galaxen M92. Den står ganska lågt när jag börjar kl 21, omkring 30 grader över horisonten. Men innan jag kommit så långt har den vanliga proceduren gåtts igenom.

Så här kan en typisk natt se ut när det går bra:

Tid minuter Händelse Kommentar
00   start
01 fått av plastskyddet på monteringen  
03 monterat teleskopet på monteringen  
04 kopplar in och startar astroservern  
07 astroserver online på lokalnätet  
10 CdC och EQMOD anslutna  
13 Teleskopet pekar på första objektet  
16 Ställer in fokus grovt  
18 plate solver online  
24 objekt position kalibrerad  
27 PHD online  
40 Justera fokus igen  
42 första testbilden av objekt  
60 fintrimmar fokus tar mellan 10 till 60 minuter
80 startar en serie av bilder, 60 x 60 sekunder tar mellan 70 till 85 minuter
160 Flyttar teleskopet till objekt nr 2  
165 plate solver online  
175 objekt position kalibrerad  
190 kontrollerar fokus  
210 startar ny serie av bilder, 60 x 60 sekunder  
280 Laddar över nattens bilder från server till lokal dator  
285 Monterar ned teleskop och täcker över montering  
300 Grovkontrollerar nattens data  
320 Nattens tagning slut  

Denna natt tog jag bara bilder på ett objekt, började med 60 stycken 60 sekunders exponeringar och började sedan med en ny serie på samma objekt men avbröt vid 20 bilder. Det tog totalt lite drygt 3 timmar.

Nu fick jag testa hur bra fokuseraren fungerar, inga tecken på att den ville slira. Hur länge det kommer att hålla får vi se, kanske den håller en månad i varje fall tills denna säsong är slut.

Här kan du läsa om M92:

En sak som inte fungerade så bra i kväll var guidningen, hamnade på ca rms tot error på 1.3", som bäst brukar det ligga runt 0.8". Men objektet låg lågt så kanske en del av förklaringen. Konstaterade senare på kvällen när objektet hade klättrat upp till 43 grader att gudie felet minskat till 1.2". Det är sällan jag brukar fota objekt under 40 grader.

Här kan se hur det ser ut på dataskärmen när jag gör ett test där jag använder auto guidning:

När man auto guidar har man två kameror, en kamera för objektet du fotar och en annan kamera som är låst på en stjärna. När den senare kameran ser att teleskopet börjar driva iväg bort från stjärnan korrigerar den hastigheten på motorerna till statviet som styr teleskopet. Precisionen kan bli på bråkdelar av en pixel.

Trevligt med en kväll/natt man kan ägna sig åt astrofotografering, var nog ett par månader sedan sist. I helgen skall jag åka ut till landet och se till observatoriet, har inte varit där sedan i december, kommer taket ha klarat sig efter all snö vi haft?

Så här års har ju också bilen börjat pocka på uppmärksamhet. Hann med en liten provtur i helgen, vilken känsla att komma ut med den på snöfria vägar. Men även här precis som inom astronomin hobbyn krånglar grejor. Här var det gasfjädern till motorhuven som sagt upp sig. Suck... det var bara att börja leta, fann till slut en sådan i Tyskland. Skall beställa den snart samt lite andra reservdelar som kommer behövas i framtiden.

Jag blev inte uppe så sent denna natt, har spanska kursen i morgon och då måste man ju vara pigg i huvudet om man skall fatta något.

Återkommer om bilden på M92 blir något intressant att visa.

Update:
Här har jag valt ut två sub bilder av dom 80 bilderna jag tog. Båda har jag croppat 800 x 800 pixel runt stjärnhopen.

Globular cluster M92, out of focus

Dom första bilderna hamnade något ur fokus, detta teleskop är väldigt skarpt och minsta fokusfel syns direkt, i varje fall efteråt.

Globular cluster M92, in focus

De sista 20 bilderna fokuserade jag noggrannare och lyckades rätt bra. Se vilken skillnad det blir. Endast några tiotal micrometer ur fokus och det ger sig tillkänna. Teleskopet påverkas av omgivningstemperaturen och allteftersom den ändras måste teleskopet fokuseras om. Det sitter en termometer på teleskopet som elektroniken känner av och fokuserar om enligt en tabell jag lagt in. Redan en grads temperaturskillnad föranleder en omfokusering.

Så här bygger jag upp fokuseringstabellen:

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: