Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2018


Innehåll:


Min Nattbok: 2018-01-17, Fortsatt molnigt, tankar om mosaiker

Nu har dert gått tio dagar sedan vi hade en klar stjärnhimmel att se upp mot. Innan jag somnar så ligger jag och tänker på att bygga upp mosaik bilder med mitt teleskop som idag har fokal längden 910 mm. Jag gillar ju detaljerna som ett teleskop kan leverera men samtidigt gillar jag dessa vida bilder över de stora stjärnfälten som mitt 150 mm tele ger.

Titta på de här bilderna av Andromeda galaxen så förstår ni vad jag menar:

De är tagna med lite olika teleskop och telefoto objektiv. Att i samma bild få med båda egenskaperna kan man få genom att bygga upp en jättebild med foton från teleskopet. Alltså som ett schakbräde av många teleskop bilder som tillsammans ger samma bildvinkel som den från telefoto objektivet.

Men hur många bilder behövs då?

Mitt teleskop på 910 mm och en kamera med fullframe sensor (36 x 24 mm) täcker bildvinkeln: 2.2 x 1.5 grader, motsvarar 3.3 kvadrat grader.

Mitt teleobjektiv på 150 mm med samma kamera täcker vinkeln:  14 x 9 grader, motsvarar 126 kvadrat grader.

Vi får 126 / 3.3 = 38, alltså behöver man ta minst 38 bilder för att täcka samma område med teleskopet som tele objektivet klarar. Nu behöver man ett visst överlapp mellan bilderna, beror lite på omständigheterna, men kanske 20 till 30% kan vara lagom. Det här kanske var lite orealistikt för det blir i slutresultat i mitt fall en bild på 5 x 38 = 190 Megapixel, få datorer klarar den datamängden. Men det vore en häftig bild att skrolla runt i och zomma in på detaljer.

Varför räknande jag bara med 5 Mpix på min kamera som är en Canon 6D på 20 Mpix? Jo för i kameran sitter det bara en sensor, i grunden en svart vit där man på olika pixlar satt färgfilter för att det skall bli en färgbild, i praktiken har den därav bara ca 1/4 så många effektiva pixlar.

Jag har inte testat att bygga mosaiker på astronomi bilder speciellt mycket. Men det finns stöd för det i styrprogrammet till monteringen som riktar in teleskopet i de förflyttningar som behövs för att få lagom överlapp mellan bilderna.

Nu när vi kom in på kvadratgrader, hur många sådana tror ni det går åt för att täcka hela himlen, både södra och norra? Jag räknar och får det till omkring 40000 st, se där, nu har ni tidsfördriv för resten av livet att fota hela himlen med teleskopet.

Här har jag samlat några länkar för dig som vill fördjupa dig inom ämnet:

Jag har inte själv läst igenom ovanstående länkar mer än flyktigt, men verkar vara en bra början.

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: