Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2018


Innehåll:


Min Nattbok: 2018-02-14, Nya reservdelar och funderingar över arbetssätt

Kvällen som gick antydde på att det kanske skulle bli klart väder, jag tittade ut några gånger, och visst, jag såg stjärnor. Men det verkar ha varit mycket dis i atmosfären, hela himlen var upplyst av det oranga ljuset från idrottsplatsen. Kände det var föga värt att ta ut teleskopet.

Reservdelar fokuseraren:

Kvällen ägnas åt annat, jag har bestämt mig för att köpa en ny stålplatta och lager till fokuseraren, de var ju inte speciellt dyra och kan ju vara bra att ha liggandes som reserv i vilket fall som helst. Lite bekymrad dock om jag verkligen kommer få rätt delar, fokuseraren har ju tillverkats i många olika utföranden under åren och inget modell nummer har jag på den. Kommer skicka med foto på delarna jag behöver och mått vid beställningen, så hoppas de klarar av att leverera rätt delar.

Focuser spare parts needed

Med lite tur har jag delarna hemma nästa vecka och de kanske kommer kosta 300 kr med frakt från Tyskland.

Vad gör man med molnen?

Mekaniska problem är ju relativt lätta att lösa. Men hur gör man med molnen? Detta eviga molntäcke som vilar över oss tar hårt på motivationen.

Var ju redan inne i början på 2000-talet att använda rådata från professionella observatorier och provade även på att hyra in mig på andra teleskop över världen. Det blir kanske inte riktigt samma känsla när man inte tar bilden själv, men det gör ju astronomer inte heller idag. Mer man söker i databaser efter data som kan användas.

Då på 2000-talets början tipsade min gamla lärare Gösta Gahm mig att POSS-I och II datat kanske kunde vara intressant. Så nu har jag tagit upp det igen.

Efter många timmars slit med nedladdning och att hitta rätt data samt få tillstånd att publicera det på hemsidan har jag nu fått fram det första jag ville testa. Du kan läsa om det här:

Det jag ville testa var att få fram några bilder på kända Messier objekt och jämföra med egna och andras bilder. När man väl kommit en bit var det ju riktigt spännande.

POSS-II: M42 Orion Nebula, haigh pass filter

(POSS-II, credits: STScI)

Exempel på hur man kan laborera med datat, här jag i den gröna kanalen lagt in IR spektra och sedan högpass filtrerat den. Blir lite falsk information här eftersom det röda och blå spektrat var överexponerat i centrum och där syns då bara den gröna kanalen. Fast blev både intressant och effektfullt. Har med IR spektrat hittat många stjärnor som strålar kraftigt i detta våglängdsområde, typ röda jättar. Se min länk längre upp för mer information.

Det här får jag verkligen fundera vidare över, har ju så många fördelar att man inte kan avstå det som en del av astronomi hobbyn. Man blir beroende av internet uppkoppling istället för klart väder. Man kan med andra ord hålla på med detta 365 dagar 7/24. Dessutom, man slipper satellitespår, inga moln, slipper kyla och inte behöver man köpa stora dyra teleskop som man egentligen inte har plats för hemma. Själv kommer jag nog inte släppa teleskopet för den egna känslan att ta bilder måste jag nog utöva någon gång då och då. Allt finns ju inte heller i databaserna om det är något speciellt man vill göra.

Nästa gång ger jag mig på betydligt modernare data, Kepler telescope, den som söker efter planeter runt andra stjärnor ni vet:

Återkommer på min hemsida om jag lyckas nå något av de mål jag har med detta.

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: