Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

All pages shall now have been validated

Info Cookies (Kakor) / GDPR

Navigation

Advertisement /
Annons:

Twitter @AstrofriendLars

Follow Astrofriend

Travel News

Advertisement /
Annons:

Advertisement / Annons:

Min far Everts äventyr på världshaven
Åren 1937 till 1945


Den här historien byggs upp stegvis allt eftersom gamla minnen kommer fram från det min far berättade och hjälp jag får. På senare tid har också mycket information blivit tillgängliga i arkiven via internet. Kom tillbaka senare igen och se vad nytt som tillkommit!

Innehåll:

  1. Översikt av haven Evert seglade över och fartygen
  2. S/S B. O. Börjesson, 1937 - 1938
  3. M/S Violett, 1938
  4. Sjömanshuset Kungälv och Kungshamn, 1938
  5. M/S Canton, 1938 - 1939
  6. M/S Axel Johnson III, 1939
  7. S/S B. O. Börjesson går på en mina, 1939
  8. Kolet kommer tillbaka, krig
  9. S/S Masilia, 1939 - 1940
  10. Militärtjänstgöring i Karlskrona, 1940
  11. M/S Canton torpederad, 1940
  12. Jagaren H.M. Nordenskjöld, 1940 - 1941
  13. Isbrytaren S/S Göta Lejon, 1941
  14. Permission Göteborg, 1941
  15. Väntar på fartyg i Göteborg, 1941
  16. S/S Baltia, 1941
  17. S/S Bele, 1941
  18. S/S Torsa, 1941 - 1942
  19. S/S Hermod, 1942
  20. S/S Rota, 1942 - 1943
  21. Everts vän Skepparen, 1942 -
  22. S/S Hermod torpederas, 1943
  23. S/S Maria Gorthon, 1943
  24. Hjälpkanonbåten, H.M. Hjkt 43 Odin, 1944
  25. Fred i Europa 9:e maj 1945
  26. S/S Caring, 1945
  27. Andra sjöfarare i familjen
  28. Länkar till information

Om du vill dela med dig denna berättelse, dela då alltid första sidan. De andra sidorna kan få nya namn allteftersom berättelsen utvidgas och därmed fungerar inte en gammal länk längre.

Text på Svenska språket

15, Väntar på fartyg i Göteborg, 1941:

När man ska mönstra på ett fartyg är det inte säkert att det finns någon ledig plats. Då kan man få vänta i hamn ett tag tills det dyker upp ett fartyg där man kan få hyra på.

Evert bytte från Sjömanshuset i Kungälv i december 1939 till Sjömanshuset i Göteborg. Han gjorde också sin militärtjänstgöring alldeles efter detta och den avslutas i juni 1941. Han behöver nu ett nytt arbete och det var säkerligen inte lätt att hitta under kriget. Kanske återstår då endast att mönstra på ett nytt fartyg trots de stora riskerna. Under 3 veckor efter att det han blivit klar med det militära verkar han leta efter ett nytt fartyg att mönstra på, kanske det vi ser här. Korten är med stor sannolikhet tagna sommaren 1941.

Tjänstgöring "Ledig"
Från: 20/6 1941
Till: 13/7 1941

Kort på ett okänt fartyg:

Okönt fartyg i Göteborg, 1940 Fotograf: Evert Karlsson

Det här fartyget som liknar en större fiskebåt har jag jämfört med andra kort. Men inget stämmer. Mannen håller i en skeppsklocka. På den brukar fartygets namn finnas ingjutet. Av de fartyg pappa var ute med så liknar det mest M/S Violett, men detaljer skiljer.

Ett nytt spår har dykt upp nu 2024. Everts vän Gunnar tjänstgjorde som befäl på skonaren Lekna. Det är mycket likt det här fartyget, fast namnet på skeppsklockan stämmer inte. Fartyget har också haft namnen: Chariter och National förutom Lekna.
Läs hela artikeln här, sid 13 till 15: Länspumpen 1988:3.

Skonaren Lekna
Fotograf: Hallands Konstmuseum
Lekna-Sverige
Kredit: T010476Digitaltmuseum

Om det är så att detta fartyg är skonaren Lekna är det antagligen år 1944 juli till september korten är tagna. Stämmer också bra med att Evert tjänstgör på Hjälpkanonbåten H.M. Hjkt 43 Odin under denna tidsperiod. Det är antagligen delvis i Göteborg fartyget är placerat.

Skeppsklocka med svårtytt namn, Göteborg, 1940

Här är en uppförstoring av klockan, man kan urskilja några bokstäver. Det gör att jag i framtiden med lite förslag kan få fram fartyget och jobba vidare från det.

Övre raden: KAE MALPYB ?

Undre raden: OSTOCK ?

Inte blir jag klokare på det, namnet på fartyget överst och årtalet på undre raden har jag sett på andra skeppsklockor. Kan någon som läser detta klura ut vad det står ?

Mer om skeppsklockans funktion på Wikipedia:

Johan Meyer var en klockgjutare i Stockholm på 1600-talet. Ni vet väl om man slår på en sådan skeppsklocka i en bar kanske man får bjuda hela laget runt, dyrt !

Ytterliggare ett kort på samma fartyg. Vet nu att denna fartygstyp kallas för Skonare.

Man kan anta att pappa går omkring här i hamnen och frågar efter lediga platser på fartyg. Säkerligen känner han många i hamnen sedan tidigare.

Huset i bakgrunden bör någon känna igen, troligen Göteborg.

Två män på okänt fartyg, Göteborg, 1940 Fotograf: Evert Karlsson

Livbåtens placering stämmer med en av fotografierna i Länspumpens artikel. Jag har sökt efter sjömansrullorna för skonaren Lekna perioden 1944 juli till september, men arkiven sträcker sig bara fram till år 1939, än så länge. När jag får tag i de har jag namnen på besättningen och tre av de personerna är med på kort här.


Slottskogen i Göteborg, 1941:

Kamrat från fartyg ? Slottsskogen i Göteborg, 1940 Fotograf: Evert Karlsson

Det här kortet har min kusin Reidar känt igen bakgrunden på. Det är från Slottsskogen i Göteborg. Det är den här mannen som jag tycker är lite lik honom på bilden från Kungshamn 1938. Vad säger ni andra?


Arkiv filmer:

När vi satt hemma en kväll och letade efter gamla filmer om Sverige hittade vi de här två intressanta och trevliga reportagen från Göteborgs inre hamn:

När min kusin Reidar fick se dessa filmer var det många gamla minnen som väcktes till liv. Han har ju också varit ute till sjöss och är bosatt i Göteborg.

Reidar berättar:
"Det var inte länge sen men redan nostalgi. Det blev innerhamnen och ytterhamnen när Tor Line fick egen kaj ute i Älvsborg. Sedan utökades hamnen med Skandiahamnen. Många utav öknamnen känner jag igen. Femöringen fick två pojkar och de kallades ettöringen för han kom först och den andre blev tvåöringen, sedan blev det bara flickor i den familjen. Kanske tur för vi hade ingen treöring."

Din fråga om inre hamnen:
"I Göteborg fanns bara innerhamnen på 1940-talet för styckegods och passagerare, olja var ute i oljehamnen. Ytterhamnen kom till senare. Älvsborgshamnen kom till 1966. Det var mycket rivningsmaterial och bråte som de fyllde upp på leran som var där ute."


En del sjömän blev inte så väl behandlade kan man läsa här:

Jag tror aldrig pappa fick några sådana problem, han hann ju precis ta sig igenom och hem till Sverige innan minorna lades ut i Skagerrak. Jag kommer dock ihåg att när han skulle pensionera sig på 1980-talet talade han glatt om att han skulle få pension från Sjömanshuset, ganska mycket pengar. Efter en lång väntan fick han sin ersättning, men det blev ett mindre engångsbelopp om jag kommer ihåg rätt. Har detta något samband med det som nämns på Wikipedia ovan? Att pengarna var borta.


Källhänvisningar övrigt:

Information Källa Info källa Kommentar
Berättelser Evert Karlsson min far mina och andras minnen
Värnpliktsperiod Värnpliktskort
Go Back to content

Go Back
Nästa: S/S Baltia

Advertisement / Annons: